Linda Andersson och Therese Johansson blev tillsammans med två andra kollegor inom hemtjänsten omplacerade mot sin vilja . Foto Joel Wendle SR Sjuhärad
SVENLJUNGA

"Det känns som ett hån"

4:58 min

Hot om omplacering eller uppsägning är inget nytt i Svenljunga. Det upplevde Linda Andersson och Therese Johansson redan för tre år sedan. Uppmaning att vända sig till sin chef eller till kommunalråden, om man har synpunkter på sin arbetsmiljö, uppfattar de som ett rent hån.

Det var för tre år sen nu som Linda Andersson tillsammans med tre kollegor inom hemtjänsten i Svenljunga upplevde att deras enhetschefs dåliga beteende mot personalen hade gått för långt.

I hopp om att få till en förändring kontaktade de fyra kollegorna flera chefer inne på kommunhuset i Svenljunga. Men inte någonstans upplevde Linda och hennes kollegor att de fick något gehör eller stöd. Linda Andersson berättar om ett möte i mars 2008, där deras enhetschef, dåvarande socialchefen och vård- och omsorgschef Stefan Augustsson var med.

– Vi fick en liten stund var att berätta vad som hänt. Sedan efter en stund sa vård- och omsorgschef Stefan Augustsson att vårt agerande var en tackling mot ledarskapet och att om det inte passade oss så fanns det andra jobb att söka.

Efter att de fyra kollegorna lyft kritiken mot sin enhetschef, så blev de utfrysta av enhetschefen berättar Linda Andersson och Therese Johansson, som under den här perioden upplevde att alla chefer på kommunen höll varandra om ryggen. Och så en dag, utan förvarning, fick de bara beskedet att de hade blivit omplacerade.

Kollegorna accepterade inte omplaceringarna - istället tog de strid mot kommunen. En lång process följde, och så plötsligt, nästan två år senare när fallet gått så långt att ett datum för rättegång i arbetsdomstolen var utsatt, gjorde kommunen plötsligt helt om och erbjöd alla fyra att få tillbaka sina tjänster. En av kollegorna accepterade erbjudandet, men för Linda, Therese och den tredje kollegan slutade det med att kommunen istället fick köpa ut dem med ett antal månadslöner.

– Det är ju en upprättelse i sig att vi har vunnit. Men idag kan jag ångra att vi inte lät det gå till rättegång, för jag tror att kommunen skulle behöva en dom mot sig, säger Linda Andersson.

Linda Andersson och Therese Johansson ger nu Svenljungas kommunjurist Risto Kokko sitt fulla stöd i hans kamp mot kommunen. De har följt diskussionen i media efter avstängningen och varslet om avsked av Risto Kokko och tycker att det är bra att det nu höjs röster om det dåliga arbetsklimatet. Men de konstaterar också att det hittills inte är någon anställd i kommunen som vågat gå ut offentligt med sin kritik.

– Jag tycker att det är hemskt tråkigt att de ska behöva vara anonyma. Men de vet ju hur det har gått för oss. Vi blev omplacerade för att vi gick till högre instans, så jag tror att det har skrämt upp många. Men nu tycker jag ändå att om många kan komma fram så blir man ju starkare, så jag tycker absolut att man ska gå ut med vad man tycker, säger Linda Andersson.

Svenljunga kommuns personalchef Sonja Mozer Rosell säger i en kommentar till Radio Sjuhärad att hon tycker att det är tråkigt att det blev som det blev i fallet med Linda Andersson och Therese Johansson och deras kollegor, men att kommunen gjorde vad den kunde för att försöka hitta lämpliga lösningar. När det gäller uppmaningen till de anställda att vända sig till sin chef eller kommunledningen med synpunkter på sin arbetsmiljö, så säger Sonja Mozer Rosell också att kommunen nästa vecka kommer att ge de anställda möjlighet att prata om sitt arbetsklimat med en utomstående part.

Vård- och omsorgschefen kommer inte ihåg

Svenljunga kommuns vård- och omsorgschef Stefan Augustsson säger sig inte komma ihåg ordagrant hur han uttryckte sig på det möte i mars 2008, då han enligt Linda Andersson och Therese Johansson ska ha sagt att deras agerande var "en tackling mot ledarskapet" och att "passar det inte så finns det andra jobb att söka". Men han säger samtidigt att han är självkritisk till hur han och hans chefskollegor agerade i ärendet med Linda Andersson, Therese Johansson och deras två kollegor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista