Det tyder på ett svagt ledarskap säger Anders Fransson. Foto: Jesper Ingevaldsson, SR.
SVENLJUNGA

Fransson avgår i protest

1:38 min

Socialdemokraten Anders Fransson lämnar alla politiska uppdrag i protest mot hur Svenljunga kommun skött affären med kommunjuristen Risto Kokko som fick sparken. Han slutar även i protest mot den brist på civilkurage och ovilja att ta ansvar som politikerna i kommunstyrelsen visat.

Anders Fransson begär med omedelbar verkan att bli befriad från samtliga politiska uppdrag i Svenljunga kommun. Han gör det av flera orsaker.

Dels protesterar han mot hur kommunjuristen Risto Kokko behandlats. Kokko anklagas för att ha uppträtt hotfullt, men säger själv att han fått sparken för att han påtalat brister i arbetsmiljön på sin arbetsplats.

Anders Fransson har försökt sätta sig in i vad som hänt:

– Jag har kommit fram till att det handlar om en hämndaktion och nästan inte alls har med händelsen i december att göra, säger Fransson.

Kommunledningen och framför allt kommunchefen har inte tagit sitta ansvar, stängt dörren, tar inte emot folk och inte reder ut problemen, menar Fransson.

– Torkel Andersson har inte klarat av att bli ifrågasatt utan sett Risto Kokko som ett hot.

Men Anders Fransson är också kritiskt till andra politiker som sagt en sak till Fransson, och en annan offentligt.

– Från alla politiska partier har man ställt upp på min tolkning av det hela och att det är kommunchefen som är det stora problemet, men i intervjuer säger man något helt annat.

– Med den brist på civilkurage och ovilja att ta ansvar från samtliga ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen, och den maktfullkomlighet som demonstrerats av kommunchefen Torken Andersson och personalchefen Sonja Moser Rosell, är det omöjligt för mig att fortsätta mitt politiska arbete i kommunen, säger Fransson.

Tidigare publiceringar:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista