Blodsockermätare och en insulinpenna. Foto Fredrik Sandberg/SCANPIX.
VÅRD

Snål utskrivning skapar ny marknad

Diabetesläkaren: "Man behöver inte mäta hela tiden"
1:28 min

Otydliga rekommendationer kring hur diabetes typ 2 ska behandlas har skapat en ny marknad för blodsockermätare och teststickor. Ett av nätföretagen har sin bas i Borås.

En studie från SBU visar att systematisk mätning av blodsockret för patienter med diabets typ 2 inte ger nån direkt förbättring.

Privatpersonen Leif Stockdale i Borås säljer teststickor för blodsocker på nätet, och han menar att studien indirekt skapat en ny marknad.
Orsaken, enligt honom, är att vissa landsting och vårdcentraler har övertolkat studien från SBU, och blivit alltför restriktiva med att skriva ut stickor till oroliga patienter som vill kolla sitt socker.

– Det kan skilja mellan vårdcentral till vårdcentral att man helt enkelt säger att "du får inga teststickor, utan du får köpa dem själv".

Att köpa stickorna själv blir dyrt, och därför erbjuder Leif Stockdale på sin sida diabetiker att få ett recept på stickor utskrivna via en privatläkare till en kostnad av 200 kronor.

Detlef Hof som är läkare diabetsenheten på SÄS känner inte till företaget, men understryker att det inte finns någon vits med att testa sig hela tiden när man har en behandling som fungerar.

– Man behöver inte kolla var gång man äter mat. Har man däremot en ostabil situation med sitt socker får man ut en blodsockermätare, det är jag säker på. Det finns inte någon som jag känner till som skulle vägra tillåta patienten att följa sitt socker, säger Detlef Hof - läkare diabetsenheten på SÄS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".