Driftschefen för Borås djurpark Bosse Kjellsson tror inte Andreas Carlgrens vargutspel är realistiskt. Foto: Jenny Hellström.
VARGFRÅGAN

Carlgren vill plantera ut varg i vår - Orealistiskt säger djurparken

1:26 min

Miljöminister Andreas Carlgren försökte igår blidka EU om den hårt kritiserade vargjakten genom att lova att plantera ut vargvalpar från djurparker. Det skulle ske redan i vår, men på Borås djurpark ifrågasätter man utspelet. Det skulle ta år att genomföra.

Igår gick miljöminister Andreas Carlgren ut med att man redan i vår ska plantera ut vargvalpar från djurparker.

Men på Borås djupark tycker man förslaget varken är ordentligt förankrat hos djurparkerna eller realistiskt.

– Diskussionen att sätta ut valpar från djurparken har vi hört förut och den kan man till viss del förstå, men att man säger att det skulle göras redan i vår förvånar ganska mycket. Vi har inte fått några förfrågningar från Djurparksföreningens håll, säger Bosse Kjellsson som är driftschef för Borås djurpark

Det är flera djurparker i landet som har vargar, och redan i höstas fick djurparksföreningen ta ställning till ett förslag som går ut på att man ska ta valpar från djurparker och plantera ut dem i det vilda.

Bosse Kjellsson på Borås djurpark säger att förslaget som sådant är acceptabelt men att det ska ske redan i vår vänder han sig emot.

– Det måste klargöras vilka valpar som är mest lämpliga, från vilka djurparker också vidare. Det handlar genetik även hos oss.

Enligt Kjellsson tar en sådan här process tid - betydligt längre än några månader som nu skulle vara fallet.

– Jag kan inte se att detta skulle kunna göras inom ett till två år.

Är kunskapen bristfällig hos regeringen om hur sådant här går till?

– Nej, det vill jag inte säga. De tar nog hjälp av de experter som finns på området, men nu ska man också veta att det här är politik, avslutar Bosse Kjellsson - driftschef för Borås djurpark.

Publicering om varg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista