1 av 4
Maria Andersson från Skene finns mitt i kaoset i centrala Kairo. Foto: Scanpix/privat.
2 av 4
Polisen sköt tårgaser mot demonstranterna. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
3 av 4
4 av 4
SKENE

Mitt i kaosets Kairo

"Det är en krigszon"
1:59 min

I Egypten har den sjätte dagen av protester hittills varit ganska lugn, men det förekommer rapporter om att oroligheterna är på väg att spridas till turiststäderna.
Mitt i Kairo finns Maria Andersson från Skene.

– De första dagarna var det ganska spännande, mer som en folkfest. Sedan har det varit mer som en krigszon. Folk är beväpnade med träpåkar, järnrör köksknivar och allt de kan få tag på för att försvara sig, säger Maria Andersson.

– Militären finns inne i centrum, men de har nästan inte gjort någonting vad jag sett. Polisen försvann från gatorna för ett par dagar sedan, och det var inte förrän imorse som vi började se poliser igen. Det är möjligt att de har planer på att återta staden igen...

Finns det tecken på det?

– Ja, imorse såg vi en stor poliskonvoj köra förbi och de sköt omkring sig och så.

Vad tänker du göra nu?

– Vi har inte så mycket till val just nu. Vi stannar i Kairo och håller oss innomhus så mycket så möjligt. Vi har koll genom tv och samtalar med människor om vad som händer i staden. Även om det går bussar och tåg är de helt fullbokade, så man får helt enkelt stanna här.

Är du rädd?

– Ja det är jag. Inatt har det varit lugnt, men igår natt hördes skottlossning och explosioner hela natten igenom. Då var det lite nervöst - det var precis här utanför, säger Maria Andersson.


Marias Blogg från Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".