Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS

100 miljoner kronor back

Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 10.01
Arkivbild SR Sjuhärad

Södra Älvsborgs sjukhus gick nästan 100 miljoner kronor back förra året. Det är dubbelt så mycket som beräknat. Minusresultatet beror framför allt på att sjukhuset inte lyckats minska personalstyrkan som planerat.

Enligt ett sparbeting ska antalet anställda på SÄS minska med 300 personer fram till och med i år. Men sedan 2008 är minskningen bara 99 personer. Under 2010 minskade antalet anställda bara med 39 stycken.

Men det finns även andra orsaker till det stora underskottet. Kostnadsökningen mellan 2009 och 2010 ligger på 4 procent, och det är mer än året innan - och över inflationen. Det förklaras av att SÄS fått ta över valfrihetsvården - utan att ha fått full kostnadstäckning för detta. 

Sjukhuset har under 2010 producerat med vård än vad budgeten tillåter. Överproduktionen motsvarar 48 miljoner kronor av det negativa resultatet på 97,7 miljoner kronor.

Det positiva med detta är att drygt 1000 personer fler än året innan fick vård på sjukhuset. Totalt fick 97 400 individer vård på SÄS förra året. Men den ökningen är procentuellt sett mindre än kostnadsökningen, vilket betyder att produktiviteten på sjukhuset har minskat.

Positivt i årsredovisningen är också att sjukhuset lyckats ganska bra i arbetet med att minska vårdköerna. Vid årsskiftet hade bara 52 personer fått vänta längre än vårdgarantitiden. Men smakar det så kostar det - väntetiderna har hållits nere med hjälp av dyra hyrläkare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".