Ekonomin i Borås på fötter igen

Borås Stad, som under det senaste året har drivit en hård nedskärningspolitik och sagt upp många inom vård och omsorg, är på väg att släppa på de ekonomiska restriktionerna.
-Våra besparingar har gett resultat, säger Borås ledande kommunalråd, Björn Bergquist.

Den kommunala ekonomin i Borås är, med ett beräknat litet överskott i år, landets bästa bland de medelstora kommunerna. Björn Berquist, moderat kommunalråd i Borås tror att det beror på en kombination av politisk styrning, men också på att tjänstemännen har ställt upp för att få ekonomin i balans. Men balanskravet har haft sitt pris i form av uppsagd vårdpersonal, lärare och kuratorer. Det här har lett till att kommundelarna, som för några år sedan ökade sina kostnader med sex procent från ett år till ett annat, nu är nere på en och en halv procents konstnadsökningar. Det är till och med mindre än vad den borgerliga ledningen krävde.
Nu kommer det dessutom prognoser om att skatteintäkterna kommer att öka med tre procent, och då är det dags att satsa igen, säger Björn Bergquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista