Hans Skoglund, Borås Energi och Miljö. Foto Jenny Hellström
BORÅS

Lever upp till miljömålen

"Det hänger på motivationen"
1:41 min

I Borås lever man upp till miljömålen med råge, här återvinns 77 procent av hushållens matavfall. Men det kan bli ännu bättre. Mycket sopor som läggs i de vita påsarna skulle kunna återvinnas, säger Hans Skoglund på Borås Energi och miljö.

– Det kan vara en 20-30 procent förpackningar i den vita påsen, och matavfallet kan också ligga i den storleksordningen, säger Hans Skoglund, Borås Energi och miljö.

"En fossilbränslefri stad" är kommunala energibolaget Borås Energi och miljös slogan och man har kommit en bit på väg, den biogas som tillverkas av hushållens matavfall på avfallsanläggningen Sobacken driver idag både bilar, bussar och sopbilar i stan.

Men även här finns en hel del kvar att göra, och det är också något som pekar på ett mer allmänt problem. En stor del av vårt hushållsavfall hamnar nämligen på fel ställe.

– Här står det plastförpackning, men här är det pappersförpackningar, säger Julia Ekblom, som noggrant sorterar ut de olika förpackningarna hemma i lägenheten men hon hör till ovanligheterna.

När Borås har analyserat soppåsar från olika området visar det sig att den vita, brännbara påsen innehåller så mycket som 10-15 procent matavfall och cirka 20 procent förpackningar - material som egentligen skulle återvinnas men som nu bränns. Att justera taxan är något som diskuterats för att få bukt med felsorteringen men Hans Skoglund, Borås Energi och miljö tror inte att det är rätt väg att gå:

– Jag tror det hänger på motivation, vi har ju märkt det under vissa tider att vi har haft olika typer av miljöengagemang ute i samhället. Nu växthuseffekten och så vidare, och det märker vi av när det gäller hur bra folk sorterar, säger Hans Skoglund.

En orsak till att det läggs mycket i den brännbara påsen som skulle kunna återvinnas, kan vara att det inte alltid är så lätt att få det rätt. Det visar det sig när fd miljöchefen i Mark, Sven Erik Bergström, får sortera en påse blandade sopor...

Läs mer:

Fakta sophantering

Även kommunerna Bollebygd och Mark använder Boråssystemet med svarta (matavfall) och vita (brännbart) påsar för sin sopsortering. Bollebygd har inte gjort någon plockanalys. Mark har gjort en enklare plockanalys som inte går att jämföra med Borås, Marks analys visar dock att många sorterar "fel" i den brännbara påsen även i Mark, till exempel läggs glas, metall och pappersförpackningar i den brännbara påsen.

Samtliga tre kommuner, som alltså är de i Sjuhärad som hämtar hushållens matavfall, lever dock upp till det nationella målet om 35 procent fast det är bara Borås som har en så exakt siffra som 77 procent men de övriga två kommunerna säger att de ligger i närheten.

P4 Sjuhärad granskar sophanteringen

SR Sjuhärad har tillsammans med övriga Sveriges Radio granskat hur det står till med sopsorteringen i Sjuhärad och övriga landet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".