Gunilla Jansson på Södra Älvsborgs Sjukhus. Foto: Sara Nygren
SJUKVÅRD

Skrikande barn spelas in

"Spelade in alla ljud"
1:34 min

I ett samarbete mellan Högskolan i Väst och Södra Älvsborgs Sjukhus spelar forskare in och studerar nyfödda barns så kallade gråtmelodi. Detta för att tidigt upptäcka och snabbt starta habiliteringen av eventuella hörselskador.

Tyska forskare har tidigare fastställt att nyfödda bäbisar jollrar på sitt modersmål, och härmar sina föräldrars ljudmelodi och intonation.

Nu tas forskningen ett steg längre i ett samarbete mellan Högskolan i Väst och SÄS som nu ska man studera svenska barns så kallade gråtmelodi för att upptäcka och snabbt starta habiliteringen vid eventuella hörselskador.

Forskning utomlands har visat på olika tendenser när det gäller barns gråtmelodi - för franska spädbarn var den stigande, medan den var sjunkande för tyska barn. Nu analyseras resultatet från de svenska boråsbäbisarnas inspelningar.

– Barn med medfödda hörselskador har en annan kvalitet på gråten, och riskerar sedan att halka efter i sin språkutveckling, berättar Gunilla Jansson som är verksamhetchef för hörsel- och dövverksamheten i Västra Götalandsregionen.

Med hjälp av den här nya studien hoppas man kunna upptäcka eventuella skador direkt, för att snabbt starta habiliteringen.

Sara Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".