Foto Bertil Ericson Scanpix
BORÅS

Tusentals fattiga barn i Borås

Rädda Barnen: ”Fattiga barn får det besvärligare”
1:37 min

Barnfattigdomen i Sverige ökar igen, efter flera års minskning, och samtidigt ökar också klyftorna mellan olika grupper av barn. Det visar Rädda barnens senaste rapport om barnfattigdomen i Sverige, som släpptes idag. Enligt Rädda barnens definition av fattigdom fanns det 2300 fattiga barn i Borås 2008.
– De barn som lever i fattigdom, och det finns fattiga barn i Sverige, de får det besvärligare, konstaterar Margot Johansson som är distriktsordförande för Rädda Barnen i Södra Älvsborg.

– Kanske enda gången de kan åka till Ulricehamn och åka skidor, det är med oss, för mamma och pappa skulle aldrig kunna åka dit., säger Lena Moritz är föreståndare för fritidsgården på Hässleholmen i Borås. dit många barn och ungdomar med invandrarbakgrund kommer.

Hennes bild är att många familjer i området har fått det bättre de senaste tio åren, men för en del barn så är fritidsgården fortfarande den enda möjligheten att till exempel komma iväg på utflykter utanför Borås.

Enligt Rädda barnens rapport om barnfattigdom, så fortsätter klyftan mellan barn i fattiga familjer och övriga barn att öka. En tendens som varit den samma ända sedan början av 1990-talet.

Rapporten bygger på statistik till och med 2008 och visar alltså att andelen fattiga barn i Sverige ökade mellan 2007 och 2008. Eftersom effekterna av den senaste lågkonjunkturen då inte inte hade slagit igenom fullt ut, så tror Margot Johansson att ökningen har fortsatt öven 2009 och 2010.

Rädda barnens rapport visar också att fattigdom är betydligt mer utbredd bland barn med utlandsfödda föräldrar än bland barn med svenskfödda föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".