Sirkka Schröder arbetar på ett demensboende och slår nu larm om den dåliga personalbemanningen. Foto: Bo Thorin, P4 Sjuhärad.
ÄLDREOMSORGEN I BORÅS

Anställda slår larm om dålig bemanning

Anställd:”Politikerna förstår inte problemet”
1:41 min

Nu slår anställda inom äldreomsorgen i Borås larm och kräver fler anställda inom demensvården. Just nu går utvecklingen i rakt motsatt riktning där personaltätheten blir allt sämre.

– Vi orkar inte. Vi måste bli fler i äldreomsorgen.

Det säger Sirkka Schröder på Distansgatans demensboende i Borås.

Hon och en arbetskamrat har skrivit till äldreminister Maria Larsson och den politiska ledningen i Borås och berättat om hur de äldre numera kräver mer vård samtidigt som personaltätheten försämras. Något som hon inte tror politikerna förstår.

– Tyvärr är det bara vi som jobbar som ser problemet. Politikerna förstår inte vilket jobb det är att vårda dementa, säger Sirkka Schröder som arbetar i Borås äldreomsorg.

Det är inte bara personaltätheten. Sirkka Schröder beskriver också krav uppifrån på övervakning så att de demenssjuka inte försvinner och går vilse och på att personliga önskemål och händelser skrivs ner. Bra och nödvändiga krav men som tar tid från vården. Samtidigt som personalkostnader ska minskas och skatter sänkas.

Sirkka Schröder säger att det inte bara är personalen som lider av stressen. Också de gamla blir tysta, inåtvända och tillbakadragna.

Själv har hon jobbat inom vården i mer än 30 år.

– Mina chefer tycker inte om när jag påpekar problemet men jag vill ju bara att vi ska få en bättre verksamhet för de gamla och för de som jobbar inom vården, säger Sirkka Schröder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".