Sonja Karlsson, ekonomisk rådgivare och avdelsningschef på Konsument Borås. Foto: Joel Wendle, P4 Sjuhärad. SR.

Allt fler tvingas leva kvar i fattigdom

Skuldsanerare: ”Många behöver skuldsaneras”
1:32 min

En dom från Högsta Domstolen tvingar fler att leva kvar i fattigdom. Efter att en ny praxis skapats har flera redan fått avslag på att få sina skulder sanerade.

En dom i Högsta domstolen i höstas har gjort det svårare för personer med skulder att få skuldsanering. Domen innebär att personer kan få skuldsanering först om de inte bedöms kunna betala sina skulder inom 15 år. Tidigare praxis låg på under tio år.

De ekonomiska rådgivarna på Konsument Borås har nu sett effekter av domen.

– Vi kan direkt se att tre av sju avslag beror på den nya domen från Högsta Domstolen, säger avdelningschef Sonja Karlsson.

Domen i Högsta Domstolen som kom i höstas förvånade många som arbetar med ekonomisk rådgivning, säger Sonja Karlsson. I lagen står att skuldsanering ska kunna beviljas om en person inte kan betala sina skulder inom överskådlig tid.

Innan domen från Högsta Domstolen kom i höstas så hade tendensen under ett par år varit den att begreppet "överskådlig tid" tolkades allt mildare. Det räckte att Kronofogden såg att man inte kunde betala sina skulder på någonstans mellan fem och tio år.

Sedan i höstas gäller alltså 15 år och samtidigt som det kravet alltså har skärpts, så är det också allt fler personer i Sverige som ansöker om skuldsanering. Också på Konsument Borås märker man att det är fler behöver hjälp med sina skulder.

– Det är en klar ökning från föregående år, säger Sonja Karlsson på Konsument Borås.

En skuldsanering innebär att en person genom att gå med på att leva på existensminimum i fem år, sedan får sina skulder avskrivna.

Enligt Kronofogdemyndigheten finns det idag omkring 400 000 överskuldsatta personer i Sverige.

– Det många som skulle behöva en skuldsanering för att komma i gång med sina liv igen, säger Sonja Karlsson, ekonomisk rådgivare och avdelsningschef på Konsument Borås.

Regeringen stoppade lättnader för skuldsatta

Jan Ertsborn ville ha lättnader för de skuldsatta. Foto: Riksdagen.

#bild=1503716#

Trots en utredning förra året som föreslog att skuldsatta personer lättare skulle beviljas skuldsanering, så vill regeringen inte gå på den linjen.
Den som la fram förslagen om lättnader i skuldsaneringslagen var den folkpartistiske riksdagsledamoten Jan Ertsborn som är besviken i dag.

Lisabeth Persson, ordförande för riksförbundet Insolvens västsvenska avdelning ser många fördelar med en mindre sträng hantering av de skuldsatta. Det skulle bli fördelar för alla parter menar hon. Det skulle kosta mindre pengar för samhället och den skuldsatt skulle också bidra med skatteintäkter.

Lyssna på längre versioner

#ljud=2885857#

#ljud=2885861#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".