Lennart Andreasson. Foto: Arkivbild/SR Sjuhärad.
BORÅS

Uppgifter om religiös styrning på Norrby

Politiker: ”Är det sant är det allvarligt”
1:24 min

Är uppgifterna sanna så är det allvarligt, säger Lennart Andreasson, ordförande i stadsdelsnämnden väst i Borås. Det är med anledning av uppgifter att det sker värvning till den militanta islamistiska rörelsen Al Shabaab på Norrby i Borås.

Lennart Andreasson tycker att det är svårt att kommentera uppgifterna. Han menar att det här är ju uppgifter är just som säkerhetspolisen ska undersöka.

– Det kan finnas en risk att en hel grupp stigmatiseras genom sådana här uppgifter, säger Lennart Andreasson, vänsterpartiet och ordförande i den stadsdelsnämnd där Norrby ingår.

Lennart Andreasson menar att om uppgifterna om rekrytering stämmer så är det allvarligt.

– Det är allvarligt om uppgifterna stämmer men vi har ju haft rekrytering på andra ställen i stan till kriminella nätverk som Bandidos, även om det är en annan typ av nätverk, säger Andreasson.

– Jag rör ju mig ofta på Norrby och jag tycker det är väldigt fredligt där men det är ju inget som syns på ytan heller.

Värvas till terrornätverk

Somalier på Norrby i Borås har kartlagts av polisen. I en hemligstämplad rapport finns uppgifter om att det kan förekomma värvning till den terrorstämplade militanta islamistiska rörelsen Al Shabaab, det skriver Borås Tidning.
Det finns också uppgifter om religiös styrning och att de religiösa ledarna i moskén på Norrby försöker skaffa sig ett stort inflytande över somalierna på Norrby och även försökt få inflytande i skolan på Norrby. 
Analytiker Maria Wallin vid polisen som sammanställt rapporten säger till BT att svenska myndigheter bör vara försiktiga med vilka man låter representera somalierna. Risken är att man låter immaner representera somalierna men de representerar inte kvinnor och barn utan bara patriarkatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".