1 av 2
Christer Wettervik, tf chef vid SÄS, kräver besked. Foto: Jan-Åke Thorell.
2 av 2
Entrén till Borås lasarett. För många människor får vård på lasarettet. Foto: Jan-Åke Thorell, P4 Sjuhärad.
SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS

Politikerna kräver för mycket av vården

Wettervik: ”Politikerna måste prioritera”
1:38 min

Politikerna ger dubbla budskap till sjukhusen i Borås och Skene. Politikerna kräver betydligt mer vård än vad man ger pengar till. Nu kräver sjukhusledningen besked från politikerna om vad det är som  gäller.

Nu måste politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Sjuhärad bestämma vilken vård som ska utföras eller inte på Södra Älvsborgs Sjukhus. Det menar sjukhusdirektören Christer Wettervik.

– Vi måste leverera så mycket vård som vårdgarantin ger. Om vi har pengar till 500 operationer men 550 patienter som behöver opereras så måste vi fullfölja det, säger Christer Wettervik.

2010 gick sjukhuset back nästan 100 miljoner kronor - och årets resultat kommer att bli i samma storleksordning. Orsaken är vårdgarantin som gör att sjukhuset inte kan dra ner på verksamheten.

– Man kan inte lägga en vårdgaranti och samtidigt lägga ett tak på pengarna som man ger oss, det fungerar helt enkelt inte, menar Christer Wettervik tillförordnad sjukhusdirektör på Södra Älvsborgs Sjukhus. Som inom parentes till och med idag är sjukhusdirektör, sedan övergår han till en tjänst på regionkansliet.

– Det är politikerna i Sjukvårdsnämnden som måste prioritera vilken vård de kräver av oss. Det är helt enkelt deras uppgift att prioritera vad det är dom vill ha, säger Wettervik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".