Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SÄS vill ha mer pengar - ineffektiva säger regionen

SÄS chef: "En liten peng skulle göra mycket"
1:33 min
Entrén i Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Foto: P4 Sjuhärad.

Södra Älvsborgs sjukhus dras med dålig ekonomi med miljoner i årliga underskott. Sjukhusdirektören tycker regionen är snål och vill att man lättar på plånboken, men regionen säger nej.

Sjukhusdirektören Christer Wettervik på Södra Älvsborgs Sjukhus har en enkel lösning på hur man ska komma tillrätta med de årliga mångmiljonunderskotten på sjukhuset - att regionen ger lika mycket i bidrag till sjukvården som andra regioner gör.

Så är det inte idag säger Wettervik.

– Vi får i storleksordningen 10 procent mindre till somatisk (kroppslig) vård än riksgenomsnittet, och för att hantera det på ett bra sätt skulle det räcka med hälften av pengarna upp till genomsnittet. En lite genösare tilldelning skulle göra väldigt mycket, säger sjukhusdirektören Christer Wettervik på SÄS.

Det är dock ingen lösning som regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson håller med om.

– Det är en syn på saken, men å andra sidan är det så att vissa av sjukhusen i regionen med samma tilldelning visar plusresultat. Det kanske inte bara är pengar dte handlar om, och kanske man ska lära av varandra.

Så SÄS är inte lika effektivt som de andra sjukhusen?

– Jag tror säkert att SÄS gör sitt yttersta, men det är alltid bra att göra jämförelser med sjukhusgruoper som gått runt, säger regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".