Stor spännvidd bland författarna av medborgarförslag i Mark

De personer som lagt medborgarförslag i Marks kommunfullmäktige är mer representativa för befolkningen än vad fullmäktigeledamöterna själva är - åtminstone ålders- och könsmässigt.

Det visar en uppsats som lagts fram vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Det är Anette Strandberg som studerat vid statsvetenskapliga institutionen som har granskat Marks kommuns hantering av medborgarförslag och försökt ta reda på vilka av kommuninvånarna som skrivit ett medborgarförslag.

Det var hösten 2002 som möjligheten med medborgarförslag infördes i kommunen. Fram till december 2003 hade 76 personer skickat in 66 förslag.

Av de knappa hälften som hade fått svar fram till februari 2004 var det cirka hälften som fått helt eller delvis stöd av kommunpolitikerna.

Spännvidden mellan den äldste och yngste förslagsställaren var stor - den yngste var 12 år, den äldste över 80. Åldersfördeelningen är bättre än hos fullmäktigeledamöterna. Exempelvis är hela 75 procent av fullmäktigeledamöterna mellan 45 och 64 år.

Även könsfördelningen är mycket jämn bland förslagsställarna, 51 procent män och 49 kvinnor.

Farhågorna att det ska bli avslag på förändringar som kostar pengar och bara ja till förslag som är billiga finns det inget fog för i den här undersökningen.

Det största problemet var istället att det kan ta väldigt lång tid innan de som kommer med förslag får besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista