Hopp om bättre dricksvatten i Olsfors

En nyupptäckt vattenåder i Olsfors i Bollebygd kommun, ger Olsforsborna hopp om att få bättre dricksvatten. I dag får Olsforsborna sitt dricksvatten från Borås och det upplevs som grumligt och illasmakande.

Enligt kommunchefen i Bollebygd, Lennie Johansson, har sökandet efter vatten i Olsfors pågått mer eller mindre intensivt i 20 - 30 år. Och till slut har man nu alltså hittat en vattenåder som bedöms vara stor nog för att kunna användas som vattentäkt.

Som det är i dag får Olsforsborna sitt dricksvatten från Borås - och av någon anledning tycks vattnet på sin väg genom ledningarna till Olsfors bli grumligt och illasmakande.

Men innan en vattentäkt kan skapas i Olsfors, återstår en del problem att lösa. Länsstyrelsen har varit och tittat på området där vattenådern ligger, och konstaterar bland annat att det finns flera industrier i området - vilket innebär risk för att vattnet förorenas vid till exempel ett kemikalieutsläpp.

Om en vattentäkt ska skapas i Olsfors, skulle industrierna därför behöva åläggas olika restriktioner, vilket kan skapa konflikter.

Ett alternativ till att skapa en vattentäkt i Olsfors, är att dra rör mellan Bollebygd och Olsfors, vilket dock kommunchef Lennie Johansson uppskattar skulle bli betydligt dyrare.

Senast i början av nästa år räknar kommunen med att ha utrett vilket alternativ som är lämpligast - att fortsätta ta vatten från Borås, att dra rör mellan Bollebygd och Olsfors, eller att skapa en vattentäkt i Olsfors.

Sen är det upp till politikerna avgöra hur mycket det får kosta att förse Olsforsborna med bättre vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista