1 av 2
Miljöminister Andreas Carlgren önskar sig mer vindkraft, och det genom att minska kommunernas inflytande. Foto: Scanpix.
2 av 2
Pelle Pellby gillar inte Carlgrens vindkraftsförslag. Arkivfoto: P4 Sjuhärad.

Kan tvingas till vindkraft

Pellby: "De ska inte peka med hela handen"
1:26 min

Miljöminister Andreas Carlgren tycker lokala politiker lyssnar för mycket på opinionen, och hotar med att ta bort vetorätten mot vindkraftsparker. Förslaget får nu stark kritik från Sjuhärad.

Miljöminister Andreas Carlgren hotar idag att ta bort den kommunala vetorätten mot vindkraftsparker.

Carlgrens motiv är att det nationella intresset måste gå före det lokala självbestämmandet, och att lokala politiker lyssnar för mycket på opinionen.

Oppositionsrådet Pelle Pellby i Marks kommun är långt ifrån nöjd med förslaget.

– Jag tycker det är djupt olyckligt och helt fel väg att gå. Man får ta kommunernas ställningstagande på allvar, och ibland kommer man till slutsatsen att det inte är bra för kommunen. De gångerna kommunerna vill använda sitt veto tycker jag statsmakten ska ta det på allvar.

Men finns inte risken att kommunerna säger nej och tycker vindkraften kan hamna någon annanstans, precis som en privatperson.

– Väldigt många kommuner gör vindbruksplaner just nu, och där kommer man ju peka ut vilka områden som är lämpliga. Ska man se det långsiktigt måste det finnas acceptans för lokala åtgärder, och ska då statsmakten gå in och peka med hela handen - det tycker inte jag verkar vara ett bra upplägg, säger oppositionsrådet Pelle Pellby i Marks kommun

Men finns det inte en risk att lokala politiker lyssnar för mycket på opinionen?

– Jag tror inte det. Jag tror ändå många förtroendevalda vill bidra så att vi klarar energiförsörjningen i vårt land på ett rimligt sätt, men att man också vill ha inflytande över det och inte bara vara statsmaktens ledhund.

Claes Västerteg, centerpartistisk riksdagsledamot från Mark, försvarar i en kommentar till P4 Sjuhärad miljöminister Carlgrens förslag om att ta bort den kommunala vetorätten mot vindkraftsparker.

– Vi har nu sett de komplikationer som blivit av det kommunala vetot, och då gäller det att lära av misstagen så att vi kan nå målet om en ökad, förnybar elproduktion.

Claes Västerteg poängterar också att Pelle Pellbys parti socialdemokraterna röstade nej till kommunalt veto kring vindkraft när det infördes våren 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".