Borås skatteplanering: P-avgifter blir bananer på djurparken. Foto: Scanpix.
BORÅS

Din p-avgift betalar sommartorsdagarna

Genom olika ekonomiska arrangemang för att undgå skatt blir det nu inte skattebetalarna utan elkunderna och bilisterna som får betala turistverksamheten i Borås.

För första gången ingår nu Borås marknadsföringsbolag "BoråsBorås" i koncernen Borås Stadshus AB som kommunen inrättade i slutet av 1990-talet för att undgå skatt.

I den kommunala koncernen tas pengar från de kommunala bolag som går med överskott, alltså Borås Elnät och Borås Energi och Miljö samt Borås Parkeringsbolag och Industribyggnader.

De gjorde förra året en sammanlagd vinst på över 56 miljoner kronor men slipper skatta för det. Orsaken är att pengarna stannar i koncernen och istället skickas till marknadsbolaget BoråsBorås och Borås Djurpark som annars tillsammans skulle gå med nästan 20 miljoner i förlust.

Sammantaget blir koncernens slutresultat noll, och en helt laglig skatteplanering.

Av överskottet får BoråsBorås tolv miljoner, bland annat för att bekosta Borås turistkontor men också 800.000 till sommartorsdagarna.

Borås Djurpark får sju miljoner och Borås Energi Miljö, som alltså gick med vinst, får tio miljoner för att stärka sin soliditet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".