1 av 3
SÄS ledning påstås ha en olämplig samtalston. Foto: Jan-Åke Thorell, P4 Sjuhärad.
2 av 3
Ingegerd Borg-Saviharju, miljöpartist och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad. Foto: Jan-Åke Thorell, P4 Sjuhärad.
3 av 3
Entrén till Borås lasarett. För många människor får vård på lasarettet. Foto: Jan-Åke Thorell, P4 Sjuhärad.
SJUKVÅRDSPOLITIKER:

"Olämplig samtalston"

Politiker:”Samtalsklimatet är dåligt”
1:38 min

Efter kritiken från ledningen av SÄS säger nu Ingegerd Borg-Saviharju, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad att samtalsklimatet mellan parterna är en orsak till problemet. Nu ska dessutom Regionen undersöka om SÄS är ett ineffektivt sjukhus.

Det har länge varit ett dåligt samtalsklimat mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad och Södra Älvsborgs sjukhus. Och det är en orsak till mångmiljonunderskotten på sjukhuset.

Det säger nyblivna ordföranden Ingegerd Borg-Saviharju i HSN Sjuhärad med anledning av gårdagens kritik från sjukhusdirektören Christer Wettervik.

– Jag blev inte förvånad över kritiken. Det är ett samtalston från SÄS som jag känner igen, säger Ingegerd Borg-Saviharju, miljöpartist och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad.

Ingegerd Borg-Saviharju menar att det har varit ett dåligt samtalsklimat i den här frågan som inte gynnat möjligheten att lösa problemet.

Södra Älvsborgs sjukhus gick back 100 miljoner kronor förra året - något som sjukhusdirektören skyller på otydlighet i uppdraget - men det är en beskyllning som Ingegerd Borg-Saviharju bara delvis håller med om.

– Visst kan vi vara tydligare men det handlar inte bara om pengar men man har inte svarat på de frågor som vi ställt.

Nu har man tillsatt en gemensam arbetsgrupp som ska reda ut alla frågor - både om verksamhet och ekonomi.

– Nu ska vi utreda om SÄS är ett ineffektivt sjukhus och det är bra att få svar på den frågan bland många andra frågor, säger Ingegerd Borg-Saviharju.

De åtgärder som kan behöva att sättas in är långsiktliga och kommer inte att få ekonomin i balans i år. SÄS saknar 75 miljoner kronor - men Ingegerd Borg-Savuharju vill inte lova några nya miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".