Risk för fusk med svenska jordgubbar

I år skärper Jordbruksverket kontrollen på jordgubbshandlarna, efter förra årets fusk med utländska bär som såldes som svenska. Risken för falskmärkning bedöms som stor också i år, eftersom det kalla och regniga vädret har inneburit att det kommer bli brist på svenska jordgubbar till midsommar.

Kjell Wasling driver en jordgubbsodling i Tvärred. I hans jordgubbsland är det fortfarande mest kart.
-Vi har jordgubbar, men det är inte en obegränsad tillgång, säger Kjell Wasling.
Hans jordgubbar kommer att mogna till midsommar, men det blir inga stora volymer. Det som behövs nu är lagom mycket sol och värme.
Den knappa tillgången på svenska jordgubbar innebär en risk för att gubbarna blir dyra. Dessutom kan mindre nogräknade personer lockas att sälja utländska jordgubbar i svenska kartonger. Det förekom förra året, och därför satsar Jordbruksverket extra resurser i år på att vara ute i butikerna och göra kontroller.
Som konsument kan det vara svårt att upptäcka falskmärkta jordgubbar, men jordgubbsodlaren Kjell Wasling har några tips.
-Det är väldigt svårt om de har plockat om i svenska kartonger, men det ska finnas namn på odlaren, och är man medveten konsument ska man kolla vem som är odlaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista