Planerna om ny snabbjärnväg tar form

I fredags invigdes det nya busstorget och vänthallen vid stationen i Borås. Anläggningen är avsedd för ett större resande än dagens, och nu ökar sannolikheten för att Götalandsbanan, som just väntas medföra ett ökat resande, blir verklighet.

Götalandsbanan, mellan Göteborg och Jönköping skulle betyda tågtider på dryga halvtimmen, mellan Göteborg och Borås. I dag tar samma resa över en timme. Det här skulle antagligen betyda att pendlingen mellan de båda städerna skulle öka, och att Borås som stad skulle växa.
Det har länge pratas om den nya järnvägen utan att så mycket har hänt, men nu tar planerna allt fastare form. Banverket har utredningar på gång från Göteborgs central och fram till Borås.
-Det är en gigantisk seger för oss som jobbar med järnvägar, säger Jörgen Rylander, planeringschef i Borås.
Den nya järnvägen ska dimensioneras för snabba tåg, alltså med en hastighet över 250 kilometer i timmen. I dag är det inga tåg som är snabbare än 200 kilometer i timmen, i Sverige.
Nu väntar man på pengarna, men enligt Jörgen Rylander räknar Banverket med att snabbjärnvägen mellan Göteborg och Jönköping ska vara utbyggd före år 2025.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista