Tredje tankstationen för biogas invigd i Borås, Mattias Svensson, Borås Energi och miljö menar att underlaget finns - på två år har antalet biogasbilar ökat från 100 till 300 på två år. Foto: Mina Benaissa
BORÅS

Stor ökning av antalet gasbilar

"Pappa köp en biogasbil"
1:34 min

Antalet registrerade biogasbilar i Borås har ökat från 100 för två år sedan till 300 i år. Igår invigdes den tredje tankstationen för biogas i stan.

Som vi har berättat tidigare har riksdagen satt upp ett nationellt mål - att 35 procent av hushållens matavfall ska tas omhand biologiskt, senast 2010. Borås stad når gott och väl upp till målet, här återvinns 77 procent av hushållens matavfall.

Och det mesta blir biogas, som driver både bilar, bussar och sopbilar i stan. Det gör att det också finns utrymme för en tredje tankstation, igår invigdes den på Hulta i Borås. 

– Utvecklingen har varit extrem, bara förra året ökade försäljningen av biogasbilar med 50 procent, säger Mattias Svensson, Borås Energi och miljö.

För två år sedan fanns 100 registrerade biogasbilar i Borås, idag finns 300.
En av dem som kör en sådan är Peter Keiding. Han var också nöjd igår, som en av de första kunderna att tanka fick han göra det gratis.

– Jag tycker det är ett bra sätt att ge bidrag till miljön, mina barn tryckte också på - de tyckte jag skulle skaffa en biogasbil nästa gång, säger han.

Tidigare publiceringar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".