Facket misstänker social dumpning

Efter att EU utvidgades första maj så kan man vänta sig att allt fler från de gamla östländerna arbetar i Sverige och fackföreningsrörelsen står inför en svår uppgift: att bevaka att de nytillkomna får avtalsenliga löner och arbetsvillkor. I ett färskt exempel från Västsverige skrevs anställningsavtalen med en grupp polska skogsarbetare inte under förrän Skogs- och träfacket hade börjat ställa frågor.

Skogsplantörerna som det här handlar om jobbar åt ett av de stora företagen i branschen, Jan Karlsson Skog AB (JK Skog). Det är ett företag som i sin tur har planteringsuppdrag åt stora skogsägare, bland annat Skara stift i Västsverige.

När det gäller de här polska skogsarbetarna har facket starka indikationer på att de egentligen inte har varit anställda av JK Skog direkt, utan av en polsk underentreprenör och att JK Skog har försökt dölja det.

Den ordningen accpterar inte facket och inte Skara stift, bland annat eftersom det då är svårt att kontrollera om arbetarna får löner och anställningsvillkor som följer svenska lagar och avtal. Skara stift är en av skogsägarna som har förbundit sig att bara anlita entreprenörer som håller sig till lagar och kollektivavtal i Sverige.

Vd:n för JK Skog Jan Karlsson å sin sida säger bestämt att plantörerna har de anställningsvillkor som de har rätt till, att de är anställda direkt av JK Skog och att underskrivna anställningsavtal finns.

Enligt uppgifter till Radio Sjuhärad stämmer det att de underskrivna avtalen finns nu. Men trots att flera av plantörerna har jobbat sen i april skrevs avtalen inte under förrän i juni, efter att facket hade börjat ställa frågor. Jan Karlsson på JK Skog nekar till att skrevs under först nyligen.

- De ska ha funnits underskrivna från det att de började hos oss.

Han säger att det är vanligt med missförstånd, bland annat på grund av språkproblem, när det handlar om anställningsvillkoren för polackerna som hans företag anställer. Plantörerna vill till exempel själva ofta vara anställda av en polsk underentreprenör eftersom de tror att de tjänar på det. Inkomstskatten i Polen är lägre än i Sverige, enligt Jan Karlsson.

Uppgift står mot uppgift när det gäller tidpunkten när anställningsavtalen egentligen blev underskrivna. Men enligt Skogs- och träfacket finns det specifika, men svårkontrollerade, uppgifter om vilken lön per planta gruppen med polska plantörer i Västsverige skulle ha fått från sin polska arbetsgivare om inte facket hade kommit emellan.

Likaså finns detaljerade uppgifter om att plantörerna inte skulle ha fått ersättning utöver sitt ackord för väntetider under arbetet. Enligt gällande kollektivavtal så har plantörer i Sverige rätt till timlön under sådan väntetid.

Nu finns alltså underskrivna anställningsavtal med JK Skog men Jonas Nordmark på Skogs- och träfacket i Västsverige är inte nöjd ändå.

- Jag tror inte att de får rätt löner, men jag kan inte bevisa någonting, säger han till Radio Sjuhärad.

Han efterlyser ändrad lagstiftning för att öka möjligheterna för facket att ta reda på hur det ligger till. Dessutom försöker han och hans kolleger värva de utlänska arbetarna till facket.

- Vi följer kollektivavtalet och de har avtalsenliga löner, kontrar Jan Karlsson på JK Skog.

Han säger också att han vill ha bättre samarbete med facket. Särskilt nu när EU har fått 10 nya medlemsländer, däribland Polen.

- Det här är ett litet skifte i tänkandet Skogssverige. Det är lite ovant men inom 4-5 år kommer det att vara helt accepterat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".