Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Allvarliga brister i upphandlingen

Publicerat tisdag 8 februari 2011 kl 08.20
Lövgren: ”Det är vi själva som inte varit vaksamma”
1:25 min
Marks kommun ska undersöka om det går att få pengarna tillbaka. Foto: Joel Wendle

Det finns allvarliga brister i Marks förvaltning och hur beslut genomförs - tjänstemän arbetar inte alltid för kommunens bästa. Det slår den hemliga utredning fast som utrett affären med den kinesiska stenen i kommunhusets entré.

Utredningen som gjorts av en advokatfirma och som hittills hålls hemlig, visar nämligen att det inte bara var byggföretaget Skanska som gjorde fel - bristerna i den egna handläggningen är också mycket stora.

Kommunen beställde sten från Bohuslän men byggföretaget Skanska använde istället mycket billigare sten - från Kina, men utan att det kom kommunen till del. Det blev bara billigare för Skanska, för Marks kommun blev det istället ett besvärande etiskt problem då kommunen är certifierad enligt Fairtrade och sten från Kina tas fram under mycket dåliga arbetsförhållanden.

 Som vi berättade igår konstaterar utredaren, en utomstående advokatfirma, att Skanska genom detta har brutit mot kontraktet. 

Stora fel uppdagas i kommunens handläggning
Men Skanska är inte ensamm om att fela - utredningen, som var klar redan i november men som den högsta politiska ledningen valt att hålla hemlig, visar också på flera brister internt i kommunen. Skanskas anbud borde till exempel aldrig ens ha godkänts eftersom det innehöll fel sten. Utredaren betecknar Skanskas bud som "orent". Det var fel att lägga det budet när förfrågningsunderlaget klart sa att det skulle vara Bohussten.

Inte heller finns  det något byggmöte där det skriftligt påpekats från Skanskas sida att man bytt stenen.

Beslutet att sedan sätta igång arbeten med Skanska tog förvaltningschefen själv, utan att informera politikerna. Den chefen har kommunen nu löst ut med ett års lön.

Arbetsmöten med Skanska sattes i gång utan att ansvarsfrågan bland kommunens tjänstemän fanns på plats och utan att de hade formell behörighet att representera kommunen. Personer som inte hade kunskap om kommunens uppfattning i viktiga frågor sattes att diskutera med Skanska.

Har hanterats ovarsamt
Kortfattat anser utredaren att Teknik och Serviceförvaltningen har hanterat frågan både ovarsamt och långt från regelboken, och utan tillräcklig kompetens enligt utredningen.

Två chefer, förvaltningschefen - som fått gå - och en annan chef pekas ut för försumlighet och utredaren drar också slutsatsen att det finns ett uppdämt behov av genomgripande åtgärder för att förändra synsättet så att kommunens bästa alltid är det viktigaste för alla inom kommunen.

Det är kommunens eget fel

Margareta Lövgren (M), kommunstyrelseordförande i Mark. Foto: P4 Sjuhärad.

Marks kommunstyrelseordförande Margareta Lövgren, moderat, lägger största skulden på Marks kommun för att det blev sten från Kina och inte från Bohuslän när kommunhusets entré byggdes om för miljonbelopp . 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".