Kvinnoprästmotståndare kan mista vigselrätt

Öxabäcks pensionerade komminister, kvinnoprästmotståndaren Pekka Heikkinen, riskerar att bli fråntagen sin rätt att viga. Detta sedan han blivit anmäld till domkapitlet, för att han i en tidningsartikel uppmanat folk att inte gå till kyrkan om en kvinnlig präst tjänstgör.

Det är kyrkorådets ordförande i Berghem som ligger bakom anmälan. Han hävdar bestämt att Heikkinen bryter mot jämställdhetslagen när han uppmanar folk att inte gå till kyrkan när en kvinnlig präst tjänstgör. På Göteborgs stift vill man inte uttala sig i det enskilda fallet innan domkapitlet diskuterat frågan.
Det hör det inte till vanligheterna att präster anmäls men domkapitlet kan stänga av olämpliga präster från deras vigningstjänst.
Pekka Heikkinen har getts möjlighet att kommentera anmälan mot honom, men vill inte uttala sig. Tidigast i augusti fattar domkapitlet sitt beslut om Heikkinens vigningsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista