Hästeföretagaren Jeanette Kobilsek. Foto: Sara Johansson, P4 Sjuhärad.

Kvinnor inom hästnäringen blir illa bemötta

Hästföretagare: ”Vi blir inte tagna på allvar”
1:40 min

Företagare inom hästbranschen blir inte tagna på allvar. Allt fler vittnesmål kommer nu fram hur kvinnor inom hästbranschen blir bemötta med nedlåtenhet och arrogans.

Antalet hästar ökar i Sverige och hästnäringen omsätter 20 miljarder per år. Trots det kan det vara svårt att bli tagen på allvar som hästföretagare. Något som Jeanette Kobilsek från Skephult blev varse om när hon ansökte om lån för att handikappanpassa sin gård.

– Man blir bemött med en klapp på axeln, som tjej och hästföretagare, säger hästföretagaren Jeanette Kobilsek.

Jeanette Kobilseks affärsidé bygger på att använda hästar som rehabilitering för människor med funktionshinder. Men trots att hon har många års erfarenhet av arbete med både människor och djur har det alltså varit svårt att få exempelvis banken med på noterna. Något som hon knappast är ensam om.

I december bildades Hästföretagarnas branschorganisation, och just den här frågan är något den organisationen ska arbeta med. Margareta Bendroth från Ulricehamn sitter med i styrelsen och hon bekräftar Jeanette Kobilseks historia.

– Jag har stött på flera fall där det bara för att det står "häst" i en ansökan, så får man reaktionen att det är inte lönsamt, säger Margaretan Bendroth.

Jeanette Kobilsek lyckades krångla sig igenom alla regler och förordningar och i vår är gården klar att ta emot de första kunderna.

– I dag är jag nöjd, jag har lyckats trots allt!

Sara Johansson
sara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".