1 av 4
Kinna IF:s anläggning ligger alldeles invid Skutesjön. Foto: P4 Sjuhärad.
2 av 4
Det är närheten till vattnet som lägger hinder i vägen. Foto: P4 Sjuhärad.
3 av 4
Kinna IF, Skutesjön, har också övernattningmöjligheter i särskilda byggnader. Foto: P4 Sjuhärad.
4 av 4
Kinna IF har också en fotbollsplan på området. P4 Sjuhärad.
MARKS KOMMUN

Bakläxa för Kinna IF och markpolitiker

Länstyrelsen stoppar Kinna IF:s planer på att sälja sin sportanläggning vid Skutesjön i Örby.

Att Länsstyrelsen nu stoppar försäljningen innebär att man ger en ordentlig bakläxa till både politiker och tjänstemän på plan- och byggnadsnämnden som ville driva igenom en försäljning i strid mot strandskyddsbestämmelserna i området.

Det blir ingen försäljning av den miljonanläggning som Kinna IF äger vid Skutesjön i Örby och därmed så hamnar Kinna IF i ett dilemma.

Kinna IF klarar inte ekonomiskt att underhålla anläggningen utan har länge velat sälja anläggningen för att också få loss pengar som kan satsas i fotbollsverksamheten.

Föreningen har hittat en person som kan tänkas köpa den och använda den som privatbostad. Det finns bara en hake, som dock är viktig, den aktuella planen för området säger att området är avsett för fritids- och idrottsanläggning och park och platsen har höga naturvärden och kommunen måste ge strandskyddsdispens för ändrad användning till bostadsändamål.

Politikerna i Marks Plan- och byggnadsnämnd har drivit igenom en standskyddsdispens, trots att tjänstemännen både på plan- och byggnadskontoret och miljökontoret sagt nej. Nu har länsstyrelsen i veckan tagit upp ärendet och beslutet är entydigt. Det går inte att ge strandskyddsdispens och det går inte att göra sportanläggningen till privatbostad. Därmed river man upp kommunens beslut och Kinna IF står nu med en anläggning som man inte har råd att sköta och ingen att sälja till.

Ordföranden i föreningen Morgan Bergling blir besviken när han får höra beskedet och säger att man nu är tillbaka på ruta ett.

FAKTA

Kinna IF äger en stor rekreations- och träningsanläggning vid Skutesjön i Kinna. Den byggdes för mycket länge sedan och är i dag värt miljonbelopp. Den ligger i ett vackert naturområde bara någon kilometer från Kinna.

Förutom huvudbyggnaden med stora samkvämslokaler, bastu och andra lokalytor så finns det övernattningsstugor och en fotbollsplan. Dessutom finns det ett elljusspår. De andra lite längre spåren som finns har dock börjat förfalla. Varje vecka under vår och sommar har Kinna IF tipspromenader vid anläggningen som är bland de populäraste i hela kommunen med flera hundra deltagare.

Anläggningen används under somrarna till fotbollsläger och hyrs också ut till allmänheten. Den används både vid privata fester och till bröllop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".