Björn och Anna-Karin Gerstädt föder upp grisar på sin gård i Berghem. Foto: Joel Wendle, P4 Sjuhärad.
MARK

Grisuppfödarna slås ut på löpande band

Grisuppfödare: ”Situationen ytterligt beklämmande”
1:37 min

Svenska grisuppfödare slås nu ut på löpande band och hundra grisuppfödare i landet har lagt ned bara senaste månaden. Orsaken är det tyska dioxinköttet som översvämmar den svenska marknaden.

Prisdumpningen av tyskt griskött efter dioxinskandalen i Tyskland, har påskyndat krisen i den svenska grisnäringen.

Branschen var redan tidigare plågad av dålig lönsamhet och ökade kostnader, och har nu drabbats hårt.

– Situationen är ytterligt allvarlig, säger Björn Gerstädt som är grisuppfödare i Berghem i Marks kommun.

I en bransch som redan tidigare plågades av dålig lönsamhet har prisdumpningen av tyskt griskött efter dioxinskandalen i Tyskland för många grisuppfödare blivit spiken i kistan. Enligt branschorganisationen Sveriges grisföretagare har 100 grisuppfödare i landet lagt ner på bara en månad.

Björn Gerstädt föder upp omkring 6000 grisar varje år. Han är optimist säger han, och hoppas att pendeln ska svänga över åt andra hållet igen snart, så att det går att få lönsamhet i verksamheten. 

Han är stolt över den höga kvalitén i den svenska grisnäringen - men de hårda kraven på kontroller och djurskydd i Sverige innebär också höga kostnader, som gör det svårt att konkurrera med grisuppfödare i andra europeiska länder, säger han.

-- Att i denna situation där vi redan är hårt pressade utsättas för prisdumpning känns ytterligt beklämmande, säger Björn Gerstädt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".