Martin Ericssons övergång ger Elfsborgs en skattesmäll på 100 000 kronor. Foto: Björn Lindgren / Scanpix.

Skatteverket vill ha 100 000 av Elfsborg

Martin Ericssons övergång kostar Elfsborgs ytterligare 100 000 kronor. Det är Skatteverket som beslutat detta på grund av pengar som Ericssons agent fick.

Skatteverket har beslutat att fotbollsklubben Elfsborg i Borås ska betala ytterligare drygt 100.000 kronor i skatt i samband med övergången av Martin Ericsson, med rötterna i Borlänge, från Bröndby i slutet av 2008.

Enligt Skatteverket var den halva miljon som då tillföll Anders Wallstén en ersättning för att han var Ericssons agent, vilket innebär att Ericsson fick en löneförmån som klubben ska betala artistskatt för.


Elfsborgare fick skattesmäll

För bara några veckor sedan fick Elfsborgs fotbollsanfallare Joel Johansson en skattesmäll på 195.000 kronor efter övergången från Falkenberg till Elfsborg 2008.

Det handlade om en liknande problematik. Det handlade om en ersättning som Elfsborg betalade till Joel Johanssons agent Patrick Mörk. Skatteverket anser att Elfsborg gjort fel. En fotbollsklubb får inte betala en agent utan det ska spelaren göra, allt enligt Svenska Fotbollsförbundets och internationella FIFA:s regler. En klubb får endast betala ersättning till en annan klubb. Så nu blir Joel Johansson betalningsskyldig för pengar han aldrig sett.
Summa extra skatt 143.000 plus straffavgift på 52.000. Totalt ett krav på 195.000 som Joel Johansson ska betala. Skatteverkets beslut kan naturligtvis komma att överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".