Grön laser oroar men skadar inte. Foto: Petros Giannakouris / Scanpix
BORÅS

Ny laserattack i natt

"Inte hittat några skador""
1:36 min

Två personer har under de senaste dagarna utsatts för gröna laserstrålar. Många är oroade för skador från grön laser. Men sannolikheten att få bestående men av grön laser är mycket liten, det säger överläkare Anders Bergström vid ögonkliniken i Lund.

En väktare i Borås utsattes för en grön laserstråle strax före midnatt. Väktaren kunde efteråt peka ut var laserstrålen kom ifrån och fyra ungdomar fick följa med till polisstationen för förhör. De är nu släppta men har gjort vissa medgivanden.

Det är den andra attacken på kort tid i Borås. I fredags natt utsattes en plogbilsförare.

Men även om många är oroade för skador från grön laser, så är sannolikheten att få bestående men mycket liten, det säger överläkare Anders Bergström vid ögonkliniken i Lund:

– Kliniskt är det ingen problematik. Det kommer ifrån massmedia och de poliser som har blivit beskjutna, de är rädda för det här. Men den typen av upplevelser beror inte på någon skada i ögat utan det beror på att nervcellerna adapterar sig och stänger av när det kommer för mycket ljus. Sedan tar det en tid för dem att komma igång igen.

– Vi har haft patienter som blivit belysta med grön laser och kommit hit för att de varit oroliga, men vi har inte hittat några skador i ögonen på dem.

Men trots det är det är många som är rädda för att få ögonskador av den gröna lasern, även om man också på SÄS i Borås uppger att de aldrig haft patienter som fått bestående men. Strålsäkerhetsmyndigheten bekräftar att det ser ut på samma sätt i resten av landet. De enstaka skadefall som finns hittas bland annat i Norge och då handlar det om ett barn som på egen hand lekt med laserpekaren och lyst direkt in i ögat.

Martin Lindgren som är expert på laserpekare hos strålsäkerhetsmyndigheten berättar att skaderisken finns men att den verkliga faran handlar om bländning av exempelvis poliser eller yrkesförare.

Överläkare Anders Bergström menar att den överdrivna rädslan för att bli blind, förvärrar situationen för den som blivit bländad, eftersom man då i onödan oroar sig över att smärtan eller synnedsättningarna vid en bländning, inte kommer att gå över.

– Får man ett starkt ljus i ögat blir man starkt bländad och då när ljuset sedan försvinner och man vänder bort blicken så ser man ingenting, det är bara mörkt eller grått eller svart. Men sen när ögat adapterar sig och hämtar sig så kommer synen tillbaka, säger överläkare Anders Bergström.

Sara Nygren
sara.nygren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".