BORÅS

Servicekontoret granskas

"Vill se närmare på det här"
1:44 min

Borås riskerar åtal för att kommunens Servicekontor konkurrerar med privata företag, inte minst i andra kommuner. Konkurrensverket har startat en fördjupad undersökning för att se om Borås bryter mot Konkurrenslagen, säger verkets utredare Stefan Sagebro.

Anmälan kommer alltså från branschorganet Sveriges Byggindustrier. Lokala privata företag kritiserar inte gärna offentligt. P4 Sjuhärad berättade för ett drygt år sedan om anmälan och hur Servicekontoret lagt VA-rör i Alingsås, hjälpt till med ett biologiskt reningsverk i Bollebygd och hjälpt Ulricehamn med en upphandling, bland annat.

Men sedan dess har Konkurrenslagen skärpts med en paragraf om att kommuner inte får snedvrida konkurrensen på marknaden, en paragraf som kan vara aktuell mot Borås, säger Stefan Sagebro.

Mycket mer vill man inte säga från Konkurrensverket just nu. Nu ska en fördjupad utredning avgöra om Borås ska stämmas. I värsta fall kan det bli vite. Men det är inget Borås kommunstyrelseordförande Ulf Olsson (S) oroas av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".