Christina Höj Larsen (V). Foto: Riksdagen
BORÅS

Utvisning blir fråga i riksdagen

"Måste följa EU-domen"
1:24 min

Boråsparet Zadeh Mehrab ska utvisas till Iran, trots att de uppger att de i så fall riskerar att bli torterade och dödade. Det här har fått riksdagsledamoten Christina Höj Larsen (V) att reagera. Hon anser att Migrationsverket inte följer Europadomstolens riktlinjer och tar nu upp fallet till debatt i riksdagen.

Vänsterpartisten och riksdagsledamoten Christina Höj Larsen anser att Migrationsverket inte följer Europadomstolens lagstiftning när det gäller utvisningen av paret Zadeh Mehrabi från Borås. Därför tar hon nu upp fallet till debatt i riksdagen

Nyheterna har tidigare rapporterat om fallet med paret som ska utvisas till Iran, trots att de uppger att de i så fall riskerar att bli torterade och dödade.

Christina Höj Larsen och vänsterpartiet är starkt kritiska till att paret som nu bor i Borås inte fått någon tortyrutredning för att kontrollera Merhabs uppgifter om att han under trettio år torterats och förföljts eftersom han kämpat för demokrati i Iran. Nu lyfts frågan till debatt i riksdagen.

– Vi tycker att den svenska regeringen måste ta till sig Europadomstolens dom som kom i juni, om att människor som säger att de utsatts för tortyr måste utredas för att se om det är så. Vi kommer att lämna in en interpellation till migrationsminister Tobias Billström om varför de fortfarande inte fått sin tortyrutredning. Om den skulle visa att de har torterats råder omvänd bevisbörda, det vill säga att migrationsverket måste bevisa att de inte kommer att bli torterade om de kommer tillbaka.

– Vi ska följa de mänskliga rättigheterna och det kan man inte gradera eller göra lite grann, när man har råd eller lust. Det måste man göra hela tiden, säger vänsterpartiets Christina Höj Larsen.

Ärendet har även anmälts till Justitieombudsmannen av en granne till det utvisningshotade paret.

Sara Nygren
sara.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".