1 av 2
Arkivbild från De Geers ateljé i Stockholm. Foto Claudio Bresciani/SCANPIX.
2 av 2
Tårtan - barnprogram på 70-talet.
KONST

De Geer tar över museet

De Geer har en konspirationsteori om Borås...
1:27 min

När multikonstnären Carl Johan De Geer gör sin största utställning någonsin över sin karriär blir det i Borås. I maj nästa år öppnar den retrospektiva utställningen på konstmuséet, och då fyller han hela byggnaden själv.

Att Carl Johan De Geer just valt Borås för att ställa ut sitt livsverk beror på flera anledning, kopplingar mellan konstnären och stan saknas nämligen inte.

– Jag har en speciell känsla för Borås och har varit här mycket. Jag har gjort en radiopjäs om att de styrande har dolt järnvägsstationen så att ingen ska kunna lämna Borås - det är en konspiraionsteori jag har.

Gäller den fortfarande?

– Ja i alla högsta grad.

Det är den nye chefen för konstmuséet i Borås Pontus Hammarén som bett De  Geer att ställa ut, och i maj nästa år inträffar det ovanliga att en enda konstnär fyller hela huset för en utställning.

Carl Johan De Geer brukar kallas multikonstnär. En del minns honom kanske mest för barnprogrammet Tårtan på 70-talet, eller hans tyger eller fotografier eller varför inte vapenvägraraffischerna som ansågs så upprörande 1967 att de beslagtogs. Byligen såldes en av dem på Bukowskis för 50 000 kronor.

– De få jag hann sälja innan polisen kom sålde jag för 25 kronor, men just den hade jag gett bort till en kompis. Det kan man säga som konstnär att man ibland inte tjänar något, men någon annan kan göra det - nästa ägare, säger Carl Johan De Geer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".