Räv. Foto: Scanpix.
Västra Götaland

Parasiten kan vara vida spridd

Efter att parasiten dvärgbandmask hittats i en räv i Uddevallatrakten vill nu Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) att jägare skickar in sina skjutna rävar. Parasiten kan vara mycket farlig för människor.

I helgen kom nyheten att parasiten dvärgbandmask hittats för första gången hos en räv i Sverige, och därför börjar nu berörda myndigheter att dra upp riktlinjerna för en plan för hur man ska hantera problemet.

Masken finns i djurens avföring som i sin tur kan smitta människor som äter vilda bär eller svamp i skogen. Masken kan göra människor svårt sjuka, och bland annat skapa cystor (se faktaruta).

Veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska nu snabbt kartlägga hur spridd masken är hos smågnagare och räv, och graden av förekomst ska ligga till grund för rekommendationer till allmänheten om man kan plocka bär eller svamp eller inte.

Främst är det rävar från kustområdet man nu intresserar sig för, men önskan gäller också resten av länet för att se om parasiten finns på andra håll.

Rävjakten pågår just nu, och SVA är beroende av hjälpsamma jägare som skickar in djurkroppar, säger parasitolog Eva Osterman-Lind.

Än är SVA i uppstarten av undersökningsarbetet, och nu ska man koordinera hur djurkropparna ska skickas in och vilken ekonomisk ersättning jägarna ska få för varje djur.

Just nu ligger 200 rävar i frysar hos SVA för att undersökas, och rävar från västra delen av Västra Götaland prioriteras.

Smittan kan vara mycket spridd

Det är ovisst hur spridd masken men mycket tyder på att den är spridd över ett större område.

#ljud=2906038#

– Teoretiskt så bör det finnas fler rävar som har smittan och då bör det också finnas ett större antal sorkar som har smittan som far runt i naturen, säger Erik Ågren som är veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalten.
– Vi får se tiden an och när vi vet omfattningen får vi ta ställning i vad mån det drabbar oss, säger Bengt-Ove Ström, ordförande för Svenska Jägarförbundet i Södra Älvsborg.

Ninos Chamoun
ninos.chamoun@sr.se

Fakta: Echinokockinfektion

Infektion orsakas av dvärgbandmasken. Parasiten smittar som ägg via födan, varefter den penetrerar tarmen och förs med blodet till framför allt lever och lungor.

I de smittade organen bildar maskarna karakteristiska vätskefyllda cystor som liknar cancer, vilka genom sin tillväxt och följande tryck på omkringliggande vävnad orsakar de första symptomen.

 Parasiten är svårbehandlad hos människa. I Europa dör ett antal människor varje år för att de smittats av rävens dvärgbandmask och fått behandling för sent.

Källa: Wikipedia/Jordbruksverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".