1 av 2
Ingamaj Wallertz Olsson. Foto: Vårgårda kommun.
2 av 2
Kommunalråd Mattias Olsson tillbakavisar kritiken från sin partikollega. Foto: Jesper Ingevaldsson, P4 Sjuhärad.
VÅRGÅRDA

Politiker flyr Vårgårda - tjänstemännen har tagit över

"En osthyvel som tar ett väldigt grova drag "
1:30 min

Vårgårdapolitikern Ingamaj Wallertz Olsson (M) hoppar av alla sina politiska uppdrag i protest mot kommunledningen. Hon anser att tjänstemännen styr i Vårgårda, inte politikerna.

Moderaten Ingamaj Wallertz Olsson meddelar nu att hon avsäger sig alal politiska uppdrag. Bakom avhoppet ligger ett stort missnöje med hur den politiska ledningen i kommunen agerar.

– Det är ganska självklart om man tittar på den verksamhetsplan som jobbades fram på ett lite annorlunda sätt: där tar man inga politiska avvägningar, utan det är bara en osthyvel som tar ett väldigt grovt drag över alltsammans. Jag menar att man kan inte driva politik utan politiska prioriteringar för då behöver man inga politiker. Då kan man låta tjänstemännen styra och sifferdosan får lägga besluten.

Ingamaj Wallertz Olsson säger att arbetssättet i kommunen som hon beskriver, där administrativa modeller får styra istället för politiska avvägningar, är en modell som har införts av kommunchef Erik Lidberg som har jobbat ett drygt år i kommunen.


Modellen har enligt Ingamaj Wallertz Olsson lett till att för många beslut numera fattas av tjänstemännen istället för av politikerna.

Wallertz Olsson är kritisk mot sina politikerkollegor i kommunen, som hon menar har släppt taktpinnen till tjänstemännen. För egen del hon tycker hon att situationen har blivit ohållbar och hon har nu alltså avsagt sig samtliga politiska uppdrag.

– Politiker är till för att göra avvägningar utifrån tjänstemännens förslag, och om vi avstår från att göra det - då förstår jag inte varför man ska lägga tid på det. Då kan man göra andra saker som fyller tillvaron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".