1 av 2
Nej. Så här kommer troligen INTE Almedahls majsrullgardiner att se ut när de är klara. Montage: Niclas Odengård/P4 Sjuhärad.
2 av 2
Jamilla Nilsson, utvecklingschef på Almedahls i Kinna. Foto: Jenny Hellström.
MARK

Rullgardiner av majs

Almedahls: "Vi har kommit långt i Sverige"
1:39 min

Textilindustrin har länge beskrivits som en miljöbov, men på senare år har det blivit allt vanligare med miljövänliga alternativ. Exempelvis satsar Almedahls i Kinna på rullgardiner av majs.

Allergiska reaktioner, antimögelmedel och fosterskador, larmen med koppling till textilindustrin och kläder och hemtextil kan göras lång. Idag handlar det mest om produkter tillverkade utomlands. Men även i Sverige har textilindustrin lämnat ett smutsigt arv.
Sjöarna Djupasjön och Guttasjön nedströms Borås klassas till exempel som några av de mest förorenade platserna i landet, på grund av utsläppen från textilindustrin.

Men när det gäller dagens tillverkning satsar fler och fler företag på miljövänliga alternativ.

– I Sverige har vi ju kommit väldigt långt tack vare våra myndigheterna, det har blivit väldigt reglerat, vilket är väldigt positivt, säger Jamilla Nilsson, utvecklingschef på Almedahls i Kinna, ett av de företag som arbetar med miljövänliga produkter till exempel av ekologisk bomull.

Man satsar också på återvunna Pet-flaskor och helt nya material som PLA, som ska bli återvinningsbara rullgardiner.

– Den kommer från majs som man jäser och få den första byggstenen. Det här är nytt för oss, vi lanserar det i år så nu får vi se hur det går.

Fast än så länge utgör de miljövänliga produkterna bara en liten del av produktionen.

– Den här fibern är förhållandevis dyr idag jämfört med andra fibrer, men när produktionen kommer igång på andra ställen kommer priset att sjunka, säger Jamilla Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".