BORÅS

Stor eller liten väg - det är frågan

1:42 min

Länstyrelsens stoppar planerna på att bygga en villa vid Vatthultsjön, c:a 5 km norr Sandared. Orsak: vägen dit är för liten. Därmed fick Ulf Olsson (S) rätt mot Morgan Hjalmarsson (FP).

Länsstyrelsen har rivit upp ett beslut i Borås kommunstyrelse och förbjudit ett par i Vatthult, en halvmil norr om Sandared, att bygga ett bostadshus inom strandskyddat område, men utom synhåll från sjön.

Borås godkände i höstas en dispens medan de borgerliga Alliansen hade makten och Folkpartiets Morgan Hjalmarsson är idag kritisk till Länsstyrelsen.

Orsaken till att Morgan Hjalmarsson nämner vägen är att det är den som är tvisteämnet. En större väg räknas nämligen som en barriär som hindrar allmänhetens tillgång till sjön och då utgör ett hus inget ytterligare hinder. Är vägen mindre så är däremot huset hindret och då gäller strandskyddet.

Inför kommunstyrelsens beslut i augusti åkte Morgan Hjalmarsson ut och såg bland annat tre bilar på grusvägen, som är en förbindelseled mellan Sandhult och Töllsjö. Tre bilar är stor väg, sa Hjalmarsson och godkände dispensen.

Socialdemokraternas Ulf Olsson, då i minoritet, hade också varit på plats. Han hade sprungit förbi på ett joggingpass och inte sett en enda bil. Det var alltså en liten väg menade Olsson och dessutom strandskyddat område.

Nu har Länsstyrelsen hittat en trafikräkning från 2005 då medeltrafiken var 50 fordon per dygn. Det betyder "liten väg", vilket innebar att det inte blev någon dispens och en nöjd Ulf Olsson.

Det hör också till saken att det ligger flera hus runt Vatthultasjön, alldeles intill vattnet. Det nu tilltänkta huset skulle ligga 65 meter bort, skymt från vattnet av en tät skog. Ägarna vill inte kommentera och Morgan Hjalmarsson är mycket besviken.

Han påstår att Länstyrelsen inte är insatt i hur sdet ser ut i Borås och att Länstyrelsen fattat ett fektigt beslut.

– Det är inte första gången de går emot kommunen. Och vägen är ju en bred huvudled, vissserligen en grusväg mellan Sandhult och Töllsjö, säger Morgan Hjalmarsson.


Visa Namnlös på en större karta

Bo Thorin

bo.thorin@sr.se
033-177562

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista