1 av 2
(S) har mycket att fundera på just nu. Foto: Scanpix.
2 av 2
Anders Österberg har suttit med i kriskommisionen. Foto: P4 Sjuhärad.
KRISRAPPORTEN

Halvtom eller halvfull ? (S) rannsakar sig själva

1:37 min

"En politik som inte var trovärdig och en suddig profil". Det är några av orsakerna till att socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan första världskriget.

2010 gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta val sedan 1914, och sin andra raka valförlust mot den borgerliga alliansen.

Anders Österberg, socialdemokratisk kommunpolitiker i Borås, är en av dem som har suttit med i kriskommissionen som utrett vad som gick fel.

– Vi kan inte kritisera de borgerliga för att de sänkt skatten med 100 miljarder och sedan själva vilja ha skattesänkningar för exempelvis pensionärerna.

Kommissionen slår bland annat fast att partiet har misslyckats i debatten kring skatterna - man har inte lyckats förklara för väljarna vad skatterna faktiskt ska gå till. Kommissionen utesluter inte heller att det kan behöva göras skattehöjningar framöver.

Andra saker som lyfts fram är att partiet har tagit för lite initiativ i debatten och att medlemmarna i partiet behöver ges större möjligheter att vara med och påverka politiken.

I rapportern konstateras också att det rödgröna samarbetet inför valet gjorde att socialdemokraternas profil blev suddig. Anders Österberg vill ändå inte skylla valförlusten på samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet.

– Det är socialdemokraterna som förlorade valet. Vi ska inte skylla ifrån oss utan det var svagheter hos oss själva som var orsaken, menar Anders Österberg.

Statsvetaren Jenny Madestam tror att slutenheten inom Socialdemokraterna är något som skadat partiet.

Socialdemokraternas hemsida idag.

Socialdemokraterna har länge fört en politik utan trovärdighet, och det måste det bli ändring på. Det är en av de grundläggande slutsatserna som rapporten från (S) kriskommission presenterar idag.

Joel Wendle

Joel Wendle i Bryssel.

joel.wendle@sr.se
033-177553

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista