Sjuhäradspolitiker försvarar avvisningar

Flera personer greps inatt vid protester utanför migrationsverkets förvar Sagåsen i Kållered. Trots mycket hård kritik från stora humanistiska organisationer försvarar de moderata riksdagsledamöterna från Sjuhärad dagens avvisning av 15 irakier.

Omkring 120 personer från Aktion mot Deportation hade samlats för att protestera och hindra transporten av 15 irakiska flyktingar som skulle avvisas från Sverige via Landvetter. Flera av de avvisade är kristna eller tillhör andra utsatta minoriteter som riskerar förföljelse i Irak.

Demonstranterna blockerade utfarten med hjälp av fordon och sig själva - och polisen gjorde ett 90-tal avlägsnanden från platsen. Ett 10-tal personer greps också misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Demonstranterna fortsatte senare sin protestaktion på Landvetters flygplats med ett tio-tal deltagare

"De skickar folk i döden"
Trots att Sverige får hård kritik av bland andra Amnesty och FN:s flyktingorgan UNHCR försvaras avvisningarna, bland annat av de moderata riksdagsledamöterna från Sjuhärad.  

– Jag kan ju bara konstatera att kritiken rimligen måste ha nått de myndigheterna och domstolen som tagit beslutet, och då har de uppenbaligen gjort en annan bedömning. Jag har väldigt svårt att ha någon åsikt om detta, säger riksdagsledamoten Jan Ericsson från Mark (M).

En av de personer som i natt demonstrerade utanför Migrationsverkets förvar i Kållered var Margreth Heirås.

– Man måste protestera. Människor i ens omgivning ska få reda på vad som egentligen händer, och vad den här regeringen gör. De skickar folk i döden, utdelar dödsstraff.

"Många får asyl"
Men de moderata riksdagsledamöter från vårt område som P4 Sjuhärad har pratat med försvarar alltså regeringens flyktingpolitik. En annan av dem är Cecilie Tenfjord Toftby.

– Jag kan inte annat än stödja det. Vi har en asylprocess i Sverige där många som söker får asyl, och den processen har sin gång var dag. Väldigt många människor får asyl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista