Inget åtal mot handläggare på Migrationsverket som avslöjade känsliga uppgifter

Det blir inget åtal mot den handläggare på Migrationsverket som vidarebefordrat känsliga uppgifter om en asylsökandes kvinna, till kvinnans man. Detta trots att uppgiftslämnadet fick förödande konsekvenser för kvinnan.

Radio Sjuhärad har tidigare berättat om den asylsökande kvinnan som för drygt två år sedan flydde med sin familj till Sverige från Dagestan i Ryssland, där familjen hotades av maffian.
Enligt kvinnans berättelse misshandlades vid ett tillfälle hennes man, som är polis, av maffian, och kvinnan själv våldtogs av flera maffiamedlemmar. Kvinnan berättade aldrig för sin man att hon blivit våldtagen, eftersom hon visste att hennes familj då skulle betrakta henne som smutsig och förskjuta henne.

När kvinnan sedan sökte asyl i Sverige berättade hon i olika förhör om den gruppvåldtäkt hon utsatts för, detta trots att hon aldrig berättat det för maken. Enligt kvinnans polisanmälan har handläggaren på Migrationsverket berättat för kvinnans man om våldtäkten, vilket varit förödande. Hennes man har lämnat henne och tagit två av parets tre barn med sig och hon har mordhotats av sin egen familj i Dagestan.

Trots detta har nu åklagare Urban Svenkvist lagt ner förundersökningen mot handläggaren. Enligt åklagaren var det inte tjänstefel att lämna ut de känsliga uppgifterna, bland annat eftersom handläggaren inte fått några instruktioner om att hålla uppgiften om våldtäkten hemlig. Dessutom, säger åklagaren, är det inte säkert att maken inte visste om våldtäkten sedan tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".