Nu kommer det ännu mer kritik mot Tranängskolan. Foto: P4 Sjuhärad Sveriges Radio.
TRANEMO

Tranängskolan sågas - barn kränks av lärare

Nu kommer ny hård kritik från Skolinspektionen mot Tranängskolan - en av Tranemos skolor som brottas problem. "Det är oerhört illa", säger den högste skolchefen.

Tranängskolan i Tranemo får återigen kritik av skolinspektionen. För inte så länge sedan fick låg- och mellanstadiet kritik, och den här gången är det högstadiet som Skolinspektionen går till botten med.

Redan 2007 fick högstadiet vid Tranängsskolan kritik från skolinspektionen.
Bristerna är visserligen delvis är åtgärdade, men skolinspektionen ser allvarligt på att alla elever i behov av särskilt stöd fortfarande inte får den hjälp de har rätt till. Detta är anmärkningsvärt med tanke på att nästan var tredje elev lämnade skolan i år 9 förra året utan slutbetyg i samtliga ämnen.

Sämre betyg än normalt
Skolinspektionen tycker också att det är anmärkningsvärt att skolan fortfarande saknar en analys av elevernas resultat - och att eleverna inte i tillräcklig grad har möjlighet att påverka det egna lärandet. Det här måste skolan arbeta vidare med. Särskilt med tanken på att elevernas resultat är lägre än genomsnittligt i landet.

Skolinspektionen ifrågasätter också skolans kvalitetsredovisning. Den består mer av ett konstaterande av hur resultaten ser ut i stället för en analys och ett resonemang kring hur skolan ska arbeta för att öka måluppfyllelsen.

Skolinspektionen ser också allvarligt på att Tranängskolan inte lyckats skapa den trygga skolmiljö som eleverna har rätt till - och förutsätter att åtgärder vidtas omedelbart.

Fler skolor har problem
Tranängskolan är dock inte den enda skolan i Tranemo som har stora problem - även Sjötoftaskolan får hård kritik av Skolinspektionen.

Skolinspektionen konstaterar bland annat att det förekommer kränkningar på skolan och ser allvarligt på att skolan inte lyckats åtgärda det.

En annan av bristerna är att elever som har svårigheter i skolan inte får tillräckligt med stöd.

Skolinspektionen har under vintern gjort tillsyn på alla skolor i Tranemo, och den sammanfattande kommunrapporten väntas bli färdig i början av mars.

Kritiken mot låg- och mellanstadiet

Det var i januari som Tranängskolan fick kritik.

Tranängskolans låg- och mellanstadium i Tranemo fick skarp kritik av Skolinspektionen för en lång rad olika brister för mindre än en månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".