BORÅS

För långa polisutredningar - misshandlade barn får vänta

1:28 min

Rädda Barnen kritiserar nu polisen för att utredningar om barnmisshandel tar för lång tid. I Borås tar det över 100 dagar från anmälan till beslut.

Utredningar i barnmisshandelsfall tar för lång tid hävdar Rädda barnen i en rapport. I Borås tar det över 100 dagar från anmälan till beslut.

– När ett barn utsatts för någon händelse är det viktigt att barnet kommer in så fort som möjligt. Att barnet får vänta flera veckor innan fallet kommer upp är inte acceptabelt, säger Margot Johansson som är ordförande för Rädda barnen i Skaraborg och Södra Älvsborg.

90 dagar -  så långt ska det enligt polisens egna rekomendationer ta att att handlägga ett fall av barnmisshandel. Men många åklagarkammare i Sverige klarar inte av det enligt en rapport från Rädda Barnen.

I Borås tog det förra året i genomsnitt 102 dagar från anmälan till åtalsbeslut. Det var i och för sig en förbättring från året dessförinnan då det tog 131 dagar, men det är fortfarande nästan två veckor från målsättningen.

Lennart Nilsson på polisen i Borås menar att det tidigare inte fanns resurser för att klara av ärendena, men från och med förra året har frågan prioriterats.

– Visst har vi inte varit helt bra på detta, men vi blir bättre och bättre.

Finns det ett aktivt arbete med att se över rutinerna för att sänka tiden, eller handlar det bara om resurser?

– Det handlar mycket om resurser, men också om hur man planerar arbetet. Nu planerar vi på ett helt annat sätt än tidigare, så jag är ganska övertygad om att vi kan komma under de här 90 dagarna som vi har som gräns, säger Lennart Nilsson på Boråspolisen

Erik Bergström
erik.bergstrom@sr.se