Lagändring för att stoppa nya droger

Socialdepartementet diskuterar nu en ändrad lagstiftning för att kunna undvika situationer som den i Borås, där polisen nu riskerar att få lämna tillbaka 40 liter beslagtagen vätska som är lika farlig som GHB eftersom den ännu inte är narkotikaklassad.

Drogen beslagtogs i samband med utredningen av den stora narkotikahärvan i västsverige. Vätskan som beslagtogs kallas BD, butandiol. När den används som berusningsmedel omvandlas den i kroppen till GHB. Men det är också ett miljövänligt lösningsmedel som används legalt inom industrin. Därför är det svårt att narkotikaklassa preparaten, trots att riskerna är kända.
Men en diskussion pågår inom socialdepartementet och ambitionen är att ändra lagstiftningen. Frågan är hur det ska gå till. I dag måste ett ämne vara illegalt för att kunna narkotikaklassas.
-Det är en otäck situation vi har, människor riskerar att dö. Men det måste sättas i relation till att de här ämnena är miljövänliga, vilket innebär att människor inom industrin inte ofrivilligt behöver utsättas för fara. Tidigare lösningsmedel förstörde hjärnsubstansen, säger Angela Öst, rättssakkunnig på socialdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista