Krögare upprörda över nya betalningsrutiner

1:37 min

Krögare i Borås är upprörda över nya betalningsrutiner. Det är betalningsrutiner som styrs av VISA och Mastercard och innebär förluster för krögarna.

Kortföretagen Mastercard och Visa styr kortbetalningsmarknaden, och det upprör krögare runt om i landet. Kortföretagen kräver nämligen att krogarna ska använda sig av chip-och-pin-metoden där kunden själv knappar in belopp och kod. Krögare menar att processen tar för lång tid vilket resulterar i att försäljningen sjunker.

– Det tar längre tid, kräver mer personal och det blir mindre försäljning. Det finns inget positivt med kortterminaler, säger Acke Konstantolas som äger restaurangen och nattklubben Brasseriet i Borås.

För att kringå detta tänker Acke Konstantolas be gästerna ta ut kontanter vid garderoben.

Brasseriet i Borås är inte enda restaurangen som agerar bank. I Stockholm har flera krogar installerat bankomater i lokalerna.

EMV, Euorpe Mastercard och Visa, kallas det trådlösa systemet och är utvecklat av de två stora kortföretagen. Och för företagarna är det bara att anpassa sig till systemet.

Clemens Wantschura är utvecklingschef för Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

– Det är en situation som inte går att ta sig ur. Det finns ett marknadsmonopol som gör att vi måste ta det här systemet, säger Clemens Wantschura vid Hotell- och restaurangföretagarna.

Tanken med det så kallade EMV-systemet, där kunden själv knappar in sin kod och i vissa fall även belopp, är att minska bedrägerierna. Men det är också ännu ett steg i försöket att på sikt skapa ett kontantfritt samhälle.

Genom olika kortavgifter får bankerna och kortföretagen in pengar vid kortköp. Hur stora summor det handlar är okänt. Okänt är också vad en kortbetalning i själva verket kostar.

Clemens Wantschura menar att det behövs en tillsynsmyndighet som har i uppdrag att kontrollera kortföretagen och bankernas betalningssystem.

Ninos Chamoun
ninos.chamoun@sr.se