dvärgbandmasken

Ingen mask i andra rävar

Statens veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har kommit fram till att ingen av de övriga nio rävar från Uddevallatrakten bar på parasiten dvärgbandmask. Nu ska rävar från hela regionen undersökas.

Dvärgbandmask kan vara dödlig för människor, men Sverige har hittills varit förskonad för parasitetn. I förra veckan hittades den dock i en räv i Uddevallatrakten, och sedan dess har arbetet pågått med att utröna hur spridd masken är.

SVA har nu analyserat nio döda rävar från Uddevallatrakten utan hitta någon smitta, och nu fortsätter man även att analysera rävar från andra delar av regionen.

– Det är naturligtvis positivt att ingen av de andra rävarna var smittade. Vi arbetar nu intensivt med att få in fler rävar för undersökning eftersom vi behöver bättre underlag för att kunna uttala oss om hur omfattande spridningen är av rävens dvärgbandmask, säger Eva Osterman-Lind, veterinär på SVA.

Det är i dag okänt hur stor utbredningen är i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista