Fler olyckor på övergångsställen sedan nya lagen kom

Lagen om väjningsplikt mot gående på övergångsställen har inte fått önskad effekt. Sedan lagen infördes för fyra år sedan har antalet olyckor ökat, framför allt gäller det lindrigt skadade.

Nu visar också statistik från polisen i Västra Götaland att antalet polisrapporter om bilister som inte följt lagen har minskat betydligt. Tanken med den nya lagen var naturligtvis att höja säkerheten för fotgängarna och minska antalet skadade. Men statistik från vägverket visar att antalet skadade har ökat sedan lagen infördes. Framför allt gäller det antalet lindrigt skadade. Antalet allvarligt skadade har också ökat, medan antalet dödade på övergångsställen har minskat något.

I Västra götaland skadades 36 personer på övergångsställen förra året. Och det är sex fler än under året innan lagen började gälla. Enligt Britt Nord, ställföreträdande trafikpolischef i Borås, tror att en orsak kan vara att fotgängarna invaggats i en falsk trygget. Samtidigt visar nu färsk statistik som Radio Sjuhärad tagit fram att antalet polisingripanden har minskat betydligt. Under 2001 och 2002 bötfälldes 62 respektive 73 bilister som trotsat väjningsplikten. Men förra året bötfälldes bara 28 personer i hela länet - och under årets sex första månader var siffran 15 stycken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista