Skolsamordnaren Joakim Cannerfors. Foto: Joel Wendle
BORÅS

Våld rapporteras inte

"En brist i vårt system"
1:36 min

Incidenter med hot och våld på skolor i Borås, rapporteras inte som de ska. Allvarliga händelser på skolorna ska anmälas till Arbetsmiljöverket, men P4 Sjuhärads granskning visar att det bara sker i undantagsfall.

Arbetsmiljölagen omfattar även skolan och elever från och med årskurs ett. Pernilla Persson Niia är biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets Göteborgsdistrikt.

Hon menar att det är viktigt att skolorna anmäler incidenter med hot och våld, både för att Arbetsmiljöverket ska bli uppmärksammade på problem på skolorna och för att det ger skolorna bra förutsättningar att bedriva ett förebyggande arbete.

Statistik från Arbetsmiljöverket som P4 Sjuhärad tagit del av visar att det förra året bara anmäldes tre incidenter på grundskolor i Borås, året dessförinnan två.

Joakim Cannerfors är samordnande områdeschef för förskola och skola i Borås, och han säger att han är övertygad om att det har inträffat betydligt fler incidenter än så

– Men någon övergripande bild finns inte över hur många incidenter och på vilka skolor, säger han.

Och han ser allvarligt på att incidenter inte anmäls till Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".