Väljarna i Vårgårda sticker ut från mängden

Vårgårda skiljer sig klart från övriga Sjuhäradskommuner när det gäller resultatet i EU-valet. Det framgår av detaljerade siffror från EU- valmyndigheten. Både kristdemokraterna och miljöpartiet har starkt stöd i kommunen.

Sammanräkningarna visar att Vårgårda är den kommun i landet där miljöpartiet har näst högst andel av sina röster - flest röster fick man i Härnösand.

Enligt före detta språkröret och riksdagsledamoten Marianne Samuelsson från Skogsbygden finns det flera anledningar till miljöpartiets framgångar i Vårgårda.

- I Vårgårda finns det ett ganska starkt motstånd bland människor mot medlemsskapet i EU, man tycker inte att man har fått valuta för pengarna, säger Marianne Samuelsson.

Även kristdemokraterna gjorde ett bra val i kommunen. Bland en mängd småländska orter finns Vårgårda med som en av de tio kommuner där kristdemokraterna har flest röster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".