HERRLJUNGA

Horsbyskolan anmäler mest våld

1:34 min

Förra året gjorde Horsbyskolan i Herrljunga kommun åtta anmälningar om våld mellan elever eller mellan elever och lärare - överlägset flest av alla skolor i Sjuhärad. Men, enligt rektorn är skolan är inte våldsammare än andra.

Horsbyskolan stod förra året för 8 av de sammanlagt 13 anmälningar som gjordes i Sjuhäradskommunerna förra året. Men rektor Annette Hellsing menar att Horsbyskolan inte alls är en särskilt våldsam skola, men att man till skillnad från de allra flesta andra skolor tar arbetsmiljölagen på allvar och faktiskt anmäler allvarliga incidenter.

– Jag tog med den anmälningsrutin som fanns på min förra arbetsplats till Herrljunga kommun. Där gjorde vi regelmässiga anmälningar till Arbetsmiljöverket när vi fick in tillbudsrapportering från vår personal.

Pernilla Persson Niia är biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets Göteborgsdistrikt. Inte heller hon tror att Horsbyskolan är en särskilt våldsam skola och uppmanar andra skolor att liksom Horsbyskolan anmäla allvarliga incidenter med hot eller våld.

Horsbyskolan kommer att fortsätta med rutinen att anmäla till Arbetsmiljöverket - det är viktigt för skolans arbete med att förebygga våldsamma incidenter.

– Det är oerhört viktigt att vi vet vad som hänt så att vi kan se ifall våra förebyggande åtgärder får effekt, säger Annette Hellsing på Horsbyskolan.

Tidigare publiceringar

Anmälan till Arbetsmiljöverket

Lärare fick slag över näsan av elev

Anmälan

Pojke sparkar och slår annan pojke

Anmälan

Elev slog till lärare

Joel Wendle

Joel Wendle i Bryssel.

joel.wendle@sr.se
033-177553

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista